Nieuws

woensdag 16 januari 2019

Gaat u (parttime) werken naast uw uitkering?

De Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) vindt het belangrijk dat werken loont. Om die reden zal de SDOA de zogenaamde ‘inkomstenvrijlating’ gaan inzetten.

Wat is de inkomstenvrijlating? De vrijlating geldt voor werkzoekenden die een bijstandsuitkering of IOAW/IOAZ-uitkering van de SDOA ontvangen. Wanneer u vanuit deze bijstandsregelingen een (deeltijd)baan accepteert, dan mag u een deel van uw inkomsten daaruit houden, naast uw uitkering!

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
U moet allereerst een bijstandsuitkering van de SDOA ontvangen en de inkomsten uit arbeid mogen niet hoger zijn dan de voor u geldende bijstandsnorm. Daarnaast geldt de inkomstenvrijlating alleen voor nieuwe inkomsten. Inkomsten die u dus al had voor de bijstand komen niet in aanmerking voor vrijlating. U moet verder iedere maand uw salarisspecificatie inleveren. Tenslotte moet u ouder dan 27 jaar zijn of een indicatie medische urenbeperking hebben.

Op hoeveel inkomstenvrijlating heeft u recht en voor hoe lang?
De hoogte en duur van de inkomstenvrijlating hangt af van uw leeftijd, eventuele kinderen, uw inkomsten en eventuele medische urenbeperking.

  • U bent 27 jaar of ouder:
  • Voor u geldt de algemene vrijlating. Van uw inkomsten mag u 25% houden met een maximum van € 209,00 per maand. De vrijlating duurt maximaal zes maanden.
  • U bent 27 jaar of ouder en heeft alleen de volledige zorg over kinderen jonger dan 12 jaar: Voor u geldt de alleenstaande ouder vrijlating. Van uw inkomsten mag u 12,5% houden met een maximum van € 130,70 per maand. De vrijlating duurt maximaal dertig maanden.
  • U heeft een indicatie medische urenbeperking: Voor u geldt de medisch urenbeperkte vrijlating. Van uw inkomsten mag u 15% houden met een maximum van € 132,56 per maand. De vrijlating duurt zolang u de indicatie medisch urenbeperking heeft.

Waar moet u rekening mee houden?
De inkomstenvrijlating kan gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslagen vanuit de Belastingdienst. U heeft immers een hoger inkomen. Om niet met naheffingen of nare verrassingen geconfronteerd te worden, kunt u het beste uw nieuwe inkomen doorgeven aan de Belastingdienst. Maak ook een proefberekening om in te schatten welke gevolgen de vrijlating voor u heeft. De proefberekening kunt u maken op www.toeslagen.nl.

Hoe vraagt u de inkomstenvrijlating aan?
U vraagt de inkomstenvrijlating aan zodra u een baan heeft gevonden. Dit doet u bij uw klantmanager. De vrijlating gaat in vanaf de eerste dag van de eerstvolgende maand.

Meer informatie
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw klantmanager of raadpleeg onze nieuwe app ‘SDOA Werkt!’.

menu