Resultaten

dinsdag 23 maart 2021

Gerry Berndsen, directeur Kringloop Aktief: “Weer ervaren dat je werk voldoening geeft”

Aktief

Mensen die al lange tijd zonder werk thuis zitten hebben vaak alle hoop en vertrouwen verloren om ooit nog eens een baan te vinden.

Door te werken bij Aktief groeit het vertrouwen juist weer, ervaart men weer dat het fijn is om met collega’s samen te werken, om gewaardeerd te worden om wie je bent als mens en complimenten te krijgen voor het werk dat je uitvoert. Je ontdekt weer wat je leuk werk vindt en zo maak je een nieuwe start. Maar ervaren dat werken voldoening en waardering geeft is misschien wel het allerbelangrijkste. De overgang van jaren thuis zitten naar werk is vaak te groot. We beginnen daarom eerst met een paar uurtjes werken en als het aan het even niet lukt dan is dat ook geen probleem. Bij Aktief zijn we daarop ingesteld en kan dat gelukkig beter dan bij andere werkgevers. Wij denken dat tijdelijk werken bij Aktief de beste manier is om aan een baan te komen.

En, helpt deze aanpak?
Dankzij de spullen die wij krijgen zijn de afgelopen tien jaar van de 976 mensen 392 (40%) mensen uitgestroomd naar werk of opleiding. Zij hebben de uitkering kunnen beëindigen. En ondanks het lastige pandemie jaar 2020 is het ons toch nog gelukt om 25 mensen te laten doorstromen naar werk/opleiding. 

Natuurlijk is het voor de mensen die zijn uitgestroomd enorm belangrijk maar het is ook goed voor de gemeenschap. Uitkeringen die wegvallen en niet onbelangrijk het kost de gemeente niets, onze begeleidingskosten worden namelijk betaald uit de opbrengsten van de winkel.

SDOA ook deelnemer
Omdat wij ook van betekenis willen zijn voor statushouders is in 2019 een project gestart in onze winkels in Winterswijk en Groenlo. Inmiddels is het project verder uitgerold in de Achterhoek. Ook de Sociale Dienst Oost Achterhoek participeert hierin. 

Het kennisinstituut GAK heeft ons project uitgekozen als voorbeeld voor een integrale aanpak. De kennisclip kunt u bekijken op https://youtu.be/ZHllLcsncN4

Aktief is ook een van de initiatiefnemers van de Stadsmijn Achterhoek. Vanaf dit jaar kunnen we ook mensen plaatsen bij de materialenmarktplaats van de Achterhoek. https://stadsmijnachterhoek.nl/

menu