Nieuws

dinsdag 6 april 2021

Inkomen gedaald door coronacrisis? U kunt nog gebruik maken van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)!

TONK2

Bent u door de coronacrisis in financiële problemen gekomen waardoor u de huur, hypotheek of gas, water en licht niet meer kunt betalen? Misschien heeft u recht op de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). U kunt deze tegemoetkoming nog aanvragen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).

De TONK is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft, als gevolg van de coronamaatregelen. De TONK-regeling is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). U kunt de regeling met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 aanvragen.

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?
U kunt in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U woont in de gemeente Berkelland, Oost Gelre of Winterswijk.
  • U (en uw partner) heeft in januari 2021 ten minste 25% minder inkomen dan in januari 2020
  • Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen
  • U heeft een woning waarvan u zelf de hoofdhuurder of eigenaar bent
  • Zodra u inkomen heeft, geeft u dat meteen door aan de SDOA

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?
U kunt de TONK-tegemoetkoming met terugwerkende kracht, voor de periode januari 2021 tot en met juni 2021, voor maximaal 6 maanden ontvangen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, zodra u weer voldoende eigen inkomsten heeft. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.

TONK en andere financiële uitkering?
Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-tegemoetkoming

Hoe aanvragen?
U moet een aanvraagformulier invullen voor de TONK-tegemoetkoming. Die kunt u vinden op de website van de SDOA, onder het kopje ‘Hoe aanvragen?’:

https://www.socialedienstoostachterhoek.nl/tonk/

Twijfelt u nog steeds of u hiervoor in aanmerking komt of wilt u meer weten over deze tegemoetkoming? Neem contact op met de SDOA, telefoonnummer: 0544 - 474 200.

menu