Resultaten

maandag 7 december 2020

Jack de Vries uit Winterswijk: “Hulp van je klantmanager is fijn, maar jij bepaalt of je weer een baan vindt. Dus, niet achteroverleunen en wachten”

Jack de Vries

Ieder mens kan door omstandigheden als ziekte, scheiding en ontslag in de problemen raken. Dan kun je voor bijstand aankloppen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Onder het motto: ‘Iedereen doet mee, niemand aan de kant’, zetten de SDOA, Jouw Unit (voor jongeren tot 27 jaar) en het Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSPA) zich dagelijks in om klanten van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk aan studie, werk of een zinvolle dagbesteding te helpen.

In deze serie laten we onze ex-klanten aan het woord over het vinden van een nieuwe baan en vragen we ook een korte reactie van hun klantmanager.

 

Aan het woord is Jack de Vries (63) uit Winterswijk en zijn klantmanager     Bert-Jan Somberg. Jack was bijna 25 jaar lang teamleider in veelal proces gebonden bedrijven. Helaas overkwam hem tot 3 keer toe dat zijn contract afliep en hij zonder werk kwam te zitten. Hij had veelal werk op contractbasis of interim klussen. Teleurgesteld in de hoek gaan zitten, ligt niet in Jacks aard. Een baan vinden? Op zijn leeftijd? Niet makkelijk, maar is wel tot 3 maal toe gelukt.

 

Gefeliciteerd! Wat doe je op dit moment? En hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Bedankt! Ik heb inderdaad weer een baan maar nu als procesoperator. Bij Friesland Campina in Borculo. Ik ben gaan solliciteren via mijn netwerk omdat ik heb ervaren dat je niet vanwege je leeftijd wordt afgewezen. Bij sollicitaties merkte ik dat het best lastig was. Je past niet bij het team of er wordt een andere reden genoemd, maar dat je wat ouder bent, zullen ze nooit toegeven. Via mijn netwerk tipte, een leidinggevende van mijn oude werk me, dat er een vacature vrijkwam. Er ging iemand weg. Hij wist dat mijn leeftijd en de coronaperiode geen handige combinatie was om te solliciteren. Gelukkig kreeg ik die kans wel van hem!”

 

 3 keer zonder werk gezeten is bepaald niet makkelijk. Hoe herpak je jezelf?
“De 1e keer duurde dat 3,5 jaar, 2e keer één jaar en de laatste keer 3 weken. Met een WW en bijstandsuitkering zul je de tering naar de nering moeten zetten om zo min mogelijk stress in je dagelijks leven te hebben. Want die stress zou heel goed averechts kunnen werken in datgene wat je probeert te bereiken, namelijk een baan krijgen!”

 

Hoe heeft de SDOA je kunnen helpen?
“In de 1e situatie heb ik te maken gehad met klantmanager Geertje Rasing. Zij heeft mij het vertrouwen gegeven door mij min of meer vrij te laten in datgene waarvan ik dacht dat het tot een baan zou leiden.

De tweede keer kwam ik bij klantmanager Bert Jan Somberg. Ik heb tijdig contact met hem gezocht. Ook hij gaf mij het vertrouwen zodat ik kon doen wat ik moest doen. Hij heeft mij toen in contact gebracht met de ROZ-groep. Ik heb toen vanuit een bijstandsuitkering een eigen bedrijfje opgestart. En de laatste keer heb ik het vooral zelf gedaan”.

 

Klantmanager Bert-Jan Somberg weet nog goed hoe Jack bij hem binnenkwam. Hij heeft hem twee keer begeleid naar werk.
Wat heb jij toen voor hem kunnen doen?
Bert Jan: “Jack heeft na een WW-periode een IOAW-aanvraag gedaan. Dit is een regeling voor werknemers (geboren op of voor 1 januari 1965) die na hun 50e werkloos zijn geworden, maar te jong zijn voor pensioen.

Hij had toen het idee om als startende ondernemer aan de slag te gaan. Ik bracht hem in contact met de ROZ-groep in Hengelo. Zij begeleiden startende ondernemers namens SDOA en beoordelen hoe kansrijk de plannen van de cliënt zijn. ROZ adviseerde Jack te ontheffen van de arbeidsplicht, zodat hij al zijn energie in zijn onderneming kon steken.

Ik heb hem het vertrouwen gegeven om zijn plannen te realiseren. Maar toen heeft hij een mooie baan aangeboden gekregen.

Zijn onderneming is toen niet doorgegaan. Jack en ik hebben stappen kunnen maken doordat hij open, eerlijk, flexibel en integer is. Dat waardeer ik zeer in hem. Het feit dat hij mij ook na de beëindiging van zijn uitkering nog benaderd heeft om te vertellen hoe het met hem gaat, vind ik oprecht TOF!”

 

Jack, je kunt zeggen dat je 2 mogelijkheden hebt gehad om aan werk te komen: als startende ondernemer en een reguliere baan. Toch mooi hoe het gelukt is. Heb je tips voor andere werkzoekenden? Wat moet je wel of juist niet doen?
“Volgens mij begint het door eerlijk te zijn over je situatie bij de aan jou toegewezen klantmanager. Vanuit een stuk wederzijds vertrouwen krijg je de rust en ruimte die nodig zijn om naar een baan op zoek te gaan. Niet veel solliciteren, maar wel heel gericht naar een passende baan.

Ook vind ik een goede CV en sollicitatiepresentatie zeker net zo belangrijk. Jezelf beter voordoen dan je bent en wanhopen is juist zeker niet wat je moet doen! En duurt het lang? Denk dan ‘out off de box’ om je kansen op een baan te vergroten.

 

En wellicht is dit mijn belangrijkste tip: hulp van je klantmanager is fijn, maar jij bepaalt of je weer een baan vindt. Dus, niet achteroverleunen en wachten totdat je klantmanager iets voor je heeft, maar zelf de touwtjes en het stuur in handen nemen!”

menu