Resultaten

dinsdag 22 september 2020

Carolijn Koster uit Lichtenvoorde over het vinden van een baan:

“Geef de moed niet op, je moet juist doorzetten!” Carolijn Koster

Leeftijd: 24 jaar
Woonplaats: Lichtenvoorde (op dit moment nog bij mijn ouders maar ik ben druk op zoek naar een eigen plekje)
Functie: administratief medewerker bij de Belastingdienst in Doetinchem
Opleiding: Receptioniste/telefoniste, administratief medewerker en secretaresse

Ieder mens kan door omstandigheden als ziekte, scheiding of ontslag in de problemen raken. Dan kun je voor bijstand aankloppen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).

Onder het motto: ‘Iedereen doet mee, niemand aan de kant’, zetten de SDOA, Jouw Unit (voor jongeren tot 27 jaar) en het Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSPA) zich dagelijks in om inwoners van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk aan studie, werk of een zinvolle dagbesteding te helpen.

 

In deze serie laten we onze ex-klanten aan het woord. Ze vertellen ons hoe ze in de bijstand terecht zijn gekomen. En welk traject ze hebben doorlopen om uiteindelijk aan een baan te komen. Dit keer vertelt Carolijn Koster uit Lichtenvoorde haar verhaal. Ze kwam bij de SDOA terecht en moest een uitkering aanvragen. “Door omstandigheden kon ik mijn school niet afmaken. Ik kon geen werk vinden”, vertelt Carolijn. Via de SDOA kon ze weer een nieuwe start maken. “Ik ging eerst aan de slag bij Hacron Schoon.”

 

Wat voor opleiding heb je eigenlijk gedaan?

“De opleiding tot apothekersassistente bij het ROC Twente, maar ik heb het door omstandigheden niet af mogen maken. Via mijn klantmanager bij de SDOA heb ik de opleiding tot receptioniste/telefoniste, administratief medewerker en secretaresse gevolgd, bij het REA-college in Arnhem. Binnen 1,5 jaar heb ik de opleiding afgerond. Ik ben in april 2019 afgestudeerd.”

 

Heb je eerder gewerkt?

Na mijn opleiding tot apothekersassistente heb ik 6 maanden bij een apotheek in Lochem gewerkt.

 

Je bent nu weer lekker aan het werk. Wat doe je precies?

“Ik ben administratief medewerker bij de Belastingdienst. Ik zorg dat de opdrachten voor de veldtoetsers klaar staan, zodat zij de controle kunnen doen tijdens een bedrijfsbezoek.

Ik vind het werk ontzettend leuk omdat dit zo anders is dan het werk dat ik hiervoor heb gedaan. De werkzaamheden maken deze baan bijzonder omdat het bij zo’n grote werkgever is.”

 

Hoe kwam je aan deze baan?

“Door mijn oplettende klantmanager. Zij zag een vacature bij AutiTalent. Dit is een uitzendbureau voor mensen met autisme. Zij zorgen dat ze een goede werkplek krijgen. Ik heb geen autisme maar wel een aantal kenmerken die daarmee te vergelijken zijn.

Het heeft een paar dagen geduurd voordat ik op de vacature heb gesolliciteerd. Na een telefonisch intakegesprek kreeg ik al vrij snel te horen dat ik op gesprek mocht komen. Ik had het gesprek heel goed voorbereid, veel vragen bedacht die ze me mogelijk konden stellen. Dit heeft goed geholpen. Ik kreeg na afloop als feedback dat ik me bijzonder goed had voorbereid en ze vonden ook mijn zelfreflectie uitstekend. Een tijdje na het sollicitatiegesprek heb ik te horen gekregen dat ik per 1 april 2020 mocht beginnen.”

 

Hoe hebben jij en je klantmanager jouw begeleiding naar werk aangepakt?

“In overleg met mijn klantmanager zijn we uiteindelijk samen bij het REA College uitgekomen. Dit is een college voor jongeren met bijvoorbeeld een Wajong-uitkering. Hier heb ik dan ook mijn laatstgenoten opleidingen mogen volgen.”

 

Voordat je met de nieuwe opleiding bent begonnen, heeft de SDOA jouw werkervaring laten opdoen op diverse plekken. Wat heb je zoal gedaan?

“Ik heb eerst 1 jaar bij Hacron Schoon gewerkt. Daarna 1 jaar stagegelopen bij de gemeente Bronckhorst (voor de opleiding administratief medewerker). Ook heb ik gewerkt bij Inclusive Production, een productiebedrijf in rolgordijnen. Hier heb ik iets meer dan 6 maanden gewerkt. En tussen de verschillende banen door ook nog vrijwilligerswerk bij Kringloop Aktief in Groenlo en bij Villa Mondriaan in Winterswijk gedaan.”

 

Voor jou heeft dit goed uitgepakt. Je hebt werkervaring op kunnen doen en bent zo aan een baan gekomen. Heb je nog tips voor andere jongeren die in de uitkering zitten?

‘Ik geef als enige tip mee dat je de moed niet moet opgeven, maar juist door moet zetten! Er komt vroeg of laat iets op je pad waar je helemaal gelukkig van wordt. Het is belangrijk dat je iets vindt waar jij gelukkig van wordt en jij daar je toekomst van wilt maken.”

menu