Resultaten

dinsdag 30 juni 2020

Mohannad al Mohammad (34) heeft dankzij zijn enorme inzet een vaste baan bij deTuinen van Geerdink in Neede

Al Mohammad: “Allemaal, een grote dank-je-wel voor de mensen die mij hebben geholpen!”

ali1 ali2

Mohannad al Mohammad is veelal samen met collega’s op locatie aan het werk.

Ze onderhouden tuinen en leggen bij scholen natuurlijke speeltuinen aan.

 

Ieder mens kan door omstandigheden als ziekte, scheiding, ontslag of te moeten vluchten voor oorlog of onderdrukking in de problemen raken. Dan kun je voor bijstand aankloppen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Onder het motto: ‘Iedereen doet mee, niemand aan de kant’, zetten de SDOA, Jouw Unit (voor jongeren tot 27 jaar) en het Werkgeversservicepunt Oost Achterhoek (WSPA) zich dagelijks in om klanten van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk aan werk of een zinvolle dagbesteding te helpen.

 

In deze serie laten we onze klanten aan het woord. Zij hebben weer betaald werk gekregen of zijn weer teruggegaan naar school. Hoe vonden ze hun weg naar de bijstand? En hoe kwamen ze eruit? Hun verhalen willen ze met ons delen. Aan het woord is deze keer de 34-jarige Mohannad al Mohammad uit Neede.  

 

Zijn verhaal begint in zijn eigen land Syrië, dat hij moest ontvluchten vanwege de oorlog. Hij laat zijn vrouw, 2 jonge kinderen en zijn moeder achter. De positieve en vriendelijke Al Mohammad heeft in Syrië ook altijd gewerkt, totdat hij, net als vele andere nieuwkomers, besluit om het door oorlog geteisterde land te verlaten en op zoek te gaan naar een veilig heenkomen voor zichzelf en zijn familie.

 

Eenmaal in Nederland woont hij, na de eerste opvang in Ter Apel, op diverse plekken in Nederland. Eerst 5 maanden in Apeldoorn en daarna een half jaar in Oss. Totdat hij - samen met 3 andere jongens – in mei 2017 een woning toegewezen krijgt in Neede. Die vertrekken na verloop van tijd en hij kan later samen met zijn gezin in Neede blijven.

 

Hoe was dat voor jou toen je in Nederland kwam?

“Ik heb 13 maanden alleen in Nederland gewoond en dat was niet makkelijk. Soms maakte ik mij zorgen over mijn gezin omdat ik geen contact met ze kon krijgen. Nu zijn ze in Nederland en ik ben heel blij. Ook mijn moeder is er. Zij woont in Ruurlo.” 

 

In Syrië heb je ook altijd gewerkt. Wat voor werk heb je daar gedaan?

Ik handelde in auto’s en ik hielp mensen met het invullen van verzekerings- en belastingformulieren.

 

Toen je naar Neede kwam, ben je hard aan de slag gegaan om aan het werk te komen. Wat heb je allemaal gedaan?

“Ik heb eerst een uitkering aangevraagd om er te kunnen leven. En via de SDOA kon ik vrijwilligerswerk doen, eerst 6 maanden bij de Tuinen van Geerdink in Neede en later in Borculo weer 6 maanden bij Kringloopbedrijf Bohero. Ik ging tegelijkertijd toen ook naar school in Winterwijk om goed de Nederlandse taal te leren.“

 

Jij bent ambitieus te werk gegaan, want werk vinden was voor jou enorm belangrijk, maar ook de Nederlandse taal leren. Hoe heb je dat aangepakt?

“Ja, klopt. Ik weet dat door de taal te kunnen spreken ik beter werk kon vinden én ook contact kon maken met mensen hier. Kijk, toen ik in Nederland kwam, had ik een plan. Ik wilde een paar doelen halen: binnen 1 jaar wilde ik mijn familie naar Nederland halen, betaald werk vinden en mijn diploma halen. Mijn maatje van de Werkgroep Integratie Neede (WIN) zei toen dat het veel was om binnen 1 jaar te halen, maar het is gelukt! Ik kreeg later een 0-uren contract bij een kledingbedrijf in Brummen. Daar heb ik ongeveer 5 maanden gewerkt totdat de Tuinen van Geerdink mij vroeg om voor hen te komen werken. Dat wilde ik wel, maar wel met een contract, eerst voor 1 jaar en later werd dat een vaste baan. De mensen van Geerdink, mijn maatje van de WIN en mijn klantmanagers hebben mij goed geholpen. Ik zeg: allemaal, een grote dank-je-wel!”

 

Wat doe je bij Geerdink?

“Ik wilde eigenlijk taxichauffeur of buschauffeur worden, maar dat ging niet door. Ik hou van buiten werken. Bij Geerdink doen we grasmaaien, schoffelen en snoeien;  bloemen en bomen. Eigenlijk van alles wat in tuinen te doen is. We leggen bij scholen natuurlijke speeltuinen aan. Ik ben blij om te mogen werken bij Geerdink; het werk is heel leuk, ik heb leuke collega’s en een fijne baas.”

 

Door je positieve instelling en hard werken heb je zelf veel bereikt, toch?

“Kijk, ik ben ook goed geholpen door de SDOA. Ze hebben mij goed begeleid. Ik ben goed geholpen door mijn klantmanager Geertje Rasing. Zij kwam bij mij op het werk kijken. En later ook door klantmanager Han Hilderink.

 

Het hebben van werk is voor jou ook een kwestie van eer en trots. Hoe zit dat?

Als de juf van mijn zoon aan hem vraagt: ”wat doet jouw vader? Dan wil ik niet dat hij zegt dat ik een uitkering heb. Wij wonen nu in Nederland en het was moeilijk in het begin. Inderdaad, het is niet makkelijk om te doen, maar je moet alles vergeten en hier weer opnieuw beginnen met je toekomst. Dat is niet makkelijk, maar wel goed om te doen!

Bij Bohero werken was bijvoorbeeld voor mij goed voor de taal. Ik heb veel woorden geleerd en contact gemaakt met mensen. Bij het 0-uren contract was het niet veel meer geld dan een uitkering, maar ik was blij. Het was geld dat ik zelf verdiend had. Ik ben trots, nu heb ik een vaste baan.”

 

Heb je een goede tip voor anderen die ook willen werken?  

“Als je iets wilt, zorg voor een plan en werk aan je doel. Dat is belangrijk. Ik vind dat een uitkering niet voor jonge mensen is die kunnen werken. Het is voor zieke mensen.“

menu